DGS Hakkında

DGS nedir?

Dikey Geçiş Sınavının kısaltmasıdır. 2000 yılından bu yana meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yapılmakta olan sınavın adıdır.

DGS puanı nedir?
Dikey Geçiş Sınavına giren adayların sonucunda alınan nottur.

Sınava kimler başvurabilir?
Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Netler nasıl hesaplanıyor?
Her bir test bölümündeki net sayısı, doğru cevaplanan soru sayısından yanlış cevaplanan soru sayısının 1/4'ünün çıkarılmasıyla hesaplanır. Hesaplama aracıyla sözel ve sayısal testlerindeki net sayılarını kolayca hesaplayabilirsiniz.

DGS puanı nasıl hesaplanır?
Özel formüller ve geçmiş senelerde uygulanan testlerdeki istatistiksel veriler kullanılarak hesaplanmaktadır.

Hesaplama aracıyla hangi türdeki DGS puanlarını hesaplayabilirim?
Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık türündeki puanları hesaplayabilirsiniz. Katsayılar, her sene değişmekte olduğundan önceden bilinmesi mümkün değildir. Bu nedenle işlemler, geçmiş yıllarda uygulanan katsayılar kullanılarak yapılmakta ve yaklaşık sonuçlar vermektedir.

ÖBP nedir?
Önlisans Başarı Puanının kısaltmasıdır. Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak ÖBP'ye dönüştürülmektedir. Böylece, 50 olan en düşük akademik not ortalamasının ÖBP değeri 40, en yüksek 100 olan akademik ortalamanın da 80 olmaktadır. 50'nin altında olan akademik notlar 50 olarak değerlendirmeye alınmaktadır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı, kılavuzda da belirtildiği gibi 0,6 katsayı ile çarpılarak adayların yerleştirme puanları hesaplanmaktadır.

Daha önce DGS'ye girip bir yükseköğretim programına yerleştirildiysem puanımda bir değişiklik olur mu?
Daha önce yerleştirilen adayların okul puanları daha düşük bir katsayıyla çarpılacaktır. Örneğin, 2020-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayın 2021 yılında sınava girmesi durumunda ÖBP'si 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar