YKS Hakkında

TYT nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavının ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testinin kısaltmasıdır. Yükseköğretim Kurumu tarafından 2018 yılından itibaren uygulanmaktadır.

Temel yeterlilik ne demektir?
Adayların sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinliklerini kapsar.

TYT'de hangi alanlardan sorular sorulmaktadır?
Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri alanları ile ilgili sorular yer almaktadır. Sorular, MEB'in ortak müfredatından hazırlanacaktır.

TYT ile YGS arasındaki fark nedir?
En önemli farklılık, yeni sistemde yer alan türkçe ve temel matematik alanlarındaki soruların sadece türkçe ve temel matematik alanlarındaki bilgiyi değil, yeterliliğe dayalı bir değerlendirmeyi esas almasıdır. TYT, türkçe ve temel matematik derslerinde sadece adayların bilgilerini değil sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen yeterlilikleri, yani bilgiyi kullanma ile ilişkili beceri ve yetkinlikleri de kapsamaktadır.

TYT puanı nedir?
Sınav sonucunda her aday için hesaplanacak olan sayısal değerdir.

YGS'de olduğu gibi 100 ile 500 aralığında hesaplanacaktır. OBP, YGS ve LYS'de geçmiş senelerde olduğu gibi dahil edilecektir.

Meslek yüksekokullarında bir program tercih edebilmek için baraj nedir?
Adayların meslek yüksekokullarında bir program tercih edebilmeleri için TYT'den en az 150 ve üzeri almaları gerekmektedir.

Lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli baraj nedir?
TYT'den en az 150 almak koşuluyla, Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 veya üzeri olması gerekmektedir. Adaylar, en az 180 ve üzerinde aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecektir.

Sınavda kaç soru bulunmaktadır?
Temel yeterlilik testi türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşur. Türkçe ve temel matematik bölümlerinde 40, sosyal bilimler ve fen bilimleri bölümlerinde 20 soru olmak üzere toplamda 120 soru sorulmaktadır. Sınav süresi, tek oturumda 135 dakikadan oluşmaktadır. Böylece adaylar soruları yanıtlarken soru başına ortalama 67,5 saniye (1,125 dakika) süreye sahip olacaklardır.

Netler nasıl hesaplanır?
Her bir test bölümünden yapılan netler kullanılarak hesaplama yapılmaktadır. Her bir test bölümündeki net sayısı, doğru cevaplanan soru sayısından yanlış cevaplanan soru sayısının 1/4'ünün çıkarılmasıyla hesaplanmaktadır.

Hesaplama sonuçlarına okul puanı dahil mi?
Hesaplama aracıyla OBP girmeden yaptığınız işlemlere OBP dahil edilmemektedir. OBP girerek yapacağınız işlemlerde ise hem ham, hem de yerleştirme puanı hesaplanacaktır.

TYT puanı nasıl hesaplanır?
Puan hesaplamasında kullanılan katsayılar ve özel formüller kullanılarak hesaplanmaktadır.

AYT nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan YKS'nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testinin kısaltmasıdır. Yükseköğretim Kurumu tarafından 2018 yılından itibaren uygulanmaktadır.

Sınavda hangi alanlardan sorular sorulmaktadır?
4 adet alt testten oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla Türk dili ve edebiyatı, sosyal bilimler-1 ve 2, matematik ve fen Bilimleri testleridir.

Sosyal bilimler-1 testi, tarih ve coğrafya alanlarından sorular içermektedir.

Tarih, coğrafya ve felsefe alanlarının yanında din kültürü ve ahlak bilgisinden de sorular içermektedir. Din kültürü ve ahlak bilgisi alanındaki soruları yanıtlamak istemeyen öğrenciler için alternatif olarak felsefe soruları bulunacaktır. Adaylar YKS başvurusu yaparken, kendi öğrenimlerine uygun olanı seçeneği işaretleyecekler ve bu bilgiler MEB e-okul sisteminden de kontrol edilerek din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin felsefe grubu sorularını cevaplandırması imkanı sağlanacaktır.

Fen bilimleri testinde fizik, kimya ve biyoloji alanlarından sorular yer almaktadır.

YKS soruları, MEB'in ortak müfredatından seçilmektedir.

AYT puanı nedir?
Her aday için en fazla dört farklı türde sonuç hesaplanacaktır. Bunlar SAY (sayısal), EA (eşit ağırlık), SÖZ (sözel) ve yabancı dil testine giren adaylar için DİL puanlarıdır.

Puanların hesaplanması için en az kaç net yapılmalı?
Öncelikle aday, TYT'den en az 150 almış olmalıdır. Sayısal (SAY) için AYT'de matematik ve fen bilimleri, eşit ağırlık (EA) için matematik ve Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler-1, sözel (SÖZ) için Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler-1 ve 2 testlerinin her ikisinden de en az 0,5 net, DİL içinse yabancı dil testinden de en az 0,5 net yapmış olmalıdır.

AYT puanları hangi aralıkta değişmektedir?
100 ile 500 aralığında hesaplanan puanlara OBP, geçmiş senelerde olduğu gibi dahil edilecektir.

Lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli baraj nedir?
TYT'den en az 150 almak koşuluyla, adayın ilk oturum sonucu ile sınavın ikinci oturumundaki alan yeterlilik testlerinden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanının en az birinin 180 veya üzeri olması gerekmektedir. Adaylar en az 180 ve üzerinde aldıklarında, ilgili sonuç türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecektir.

Sınavda kaç soru bulunmaktadır?
Alan yeterlilik testi yukarıda belirtildiği gibi 4 adet alt testten oluşmakta ve her bölümde toplam 40 soru bulunmaktadır. Sınavdaki toplam soru sayısı 160'tır. Sınav süresi, tek oturumda 180 dakikadan oluşmaktadır. Böylece adaylar soruları yanıtlarken soru başına ortalama 67,5 saniye (1,125 dakika) süreye sahip olacaklardır.

Netler nasıl hesaplanıyor?
Her bir test bölümündeki net sayısı, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının 1/4'ünün çıkarılmasıyla elde edilmektedir.

Hesaplama aracıyla hangi türdeki sonuçları öğrenebilirim?
Sınav sonucunda her aday için sadece en fazla 4 adet puan hesaplanacaktır. Hesaplama aracımızla SAY, EA, SÖZ ve DİL türündeki sonuçlar ile ilgili yıldaki sıralama ve yüzdelik dilimi öğrenebilirsiniz.

Sonuçlara okul puanı dahil mi?
OBP girmeden yaptığınız işlemlerde ortaöğretim başarı puanı dahil edilmemektedir. OBP girerek yapacağınız işlemlerde ise hem ham, hem de yerleştirme sonuçları hesaplanacaktır.

AYT puanları nasıl hesaplanır?
Her test bölümüne ve sonuç türüne ait katsayılar ile özel formüller kullanılarak değerlendirme yapılmaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar